Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Οι Γ. Σταθάκης και Τρ. Αλεξιάδης ανέλυσαν τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Οικονομία

Περιουσιολόγιο για αποτύπωση εισοδήματος, οφσόρ, αφορολόγητο στις 12 χιλ. ευρώ κ.α. τέθηκαν στην προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χθες στην Πάτρα



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfRTFiaIoaqAcjXQADnhPyNcPiP8m8z2gnghdvvWay-YM4rDEayCQlC09lzWYmQqSJO9NSAqi5-5Nf0BWTXj9UDamYBLQB7cyr2hG2zcx5dPIek47gPrbnF8ggwocrxKTtL0w54VtoGrc/s1600/%CE%93.+%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%A4%CF%81.+%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82+9-4-13+%CE%91%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC+%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B7+1.JPG
   Με μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και δύο οικονομικές αναλύσεις,  που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ της Πάτρας, στην αίθουσα της αγοράς Αργύρη, δύο άνθρωποι της Οικονομίας κράτησαν το κοινό επί δύο ώρες καθηλωμένο στις θέσεις του.

            Στην κατάμεστη κόσμου Αγορά Αργύρη, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, μαζί με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, παρουσίασαν σε δημόσια εκδήλωση - συζήτηση, που συντόνισε ο Μαρίνος Μαρκεζίνης,  την πρόταση του κόμματος για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

           Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τόσο για τον φορολογικό παράδεισο που λειτουργεί με την  ανοχή των κυβερνήσεων επί έτη, όσο και για την στέρηση των οικονομικών εσόδων, την οποία καλούνται τα χαμηλά εισοδήματα να καλύψουν, προκαλούν συνειρμούς για το πώς η χώρα μας έφθασε έως εδώ. Και όπως είπε ο καθηγητής Γ. Σταθάκης, το πρόβλημα που βαραίνει τη χώρα είναι κυρίως η στέρηση των φορολογικών εσόδων.

       Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος Τρ. Αλεξιάδης τόνισε: «Αποτελεί μύθο ότι είναι προστατευμένη η περιουσία μας. Απόδειξη ότι από χρέη 300 ευρώ και άνω επιβάλλονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων». Κι αυτά όταν το 2012 ξεπέρασαν τις 140 οι περιπτώσεις, ενώ σήμερα 4.200 είναι οι περιπτώσεις χρεών για άνω των 100 χιλ. ευρώ και αντιστοίχως 7 χιλ. άλλες για χρέη κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Και στις προτάσεις του κόμματος περιλαμβάνεται οι έχοντες περιουσία κάτω των 700 ευρώ μηνιαίως να μη  λαμβάνει μέτρα είσπραξης η Εφορία, αφού είναι εμφανής η αδυναμία του φορολογουμένου.   
Ο δε Γ. Σταθάκης μίλησε για μείωση φορολογικών εσόδων φυσικών προσώπων κατά 80-85%, δηλαδή μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών, μικρών ή  μεγάλων επιχειρηματιών και κάθε είδους.

      Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του έγκριτου καθηγητή Οικονομίας οι παραπάνω κατηγορίες δηλώνουν κάτω από 15 χιλ. ευρώ εισόδημα, ενώ πάνω από 70 χιλ. ευρώ εμφανίζονται ελάχιστοι, κάτω και από 1%. «Κι αναρωτιέται κανείς, δεν υπάρχουν πλούσιοι σε αυτόν τον τόπο;» είπε, τονίζοντας την ανάγκη «να αποτυπωθεί το πραγματικό εισόδημα» του κάθε ενός.

         Μίλησε ακόμη για ενεργητική φοροασυλία με την συνδρομή του πελατειακού κράτους που έχει στηθεί και λειτουργεί ακόμη και σήμερα πάνω σε μηχανισμούς προστασίας με τις πέρα από 10 χιλ. περιπτώσεις ιδιαίτερης αντιμετώπισης, που αναδεικνύουν την ανάγκη επιβολής ενός ενιαίου καθολικού Φορολογικού Συστήματος.    

          Είπε για τις χιλιάδες περιπτώσεις των οφσόρ εταιρειών με τις οποίες συντελείται σκανδαλώδης φοροασυλία επιχειρήσεων, τα δάνεια φίλων, οι δωρεές σε ιδρύματα, το μη φορολογούμενο εισόδημα από ενοικιάσεις σε βίλες, η απόκρυψη εισοδήματος μέσω κατοχής ράβδων χρυσού ή μεγάλης αξίας έργων Τέχνης κ.α.π.
      Ζήτησε την επιβολή του Περιουσιολογίου, αίτημα του προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την εξειδίκευση του ΣΔΟ στην αντιμετώπιση της σύγχρονης παθογένειας λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών, εικονικών εταιρειών και τιμολογίων κ.α. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να φορολογείται το εισόδημα από τον πλούτο και να καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ.

           «Το Φορολογικό που προτείνουμε είναι τομή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα απαλύνει την ύφεση, θα φέρει ανάπτυξη» είπε  και τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν υπόσχεται κατάργηση φορολογίας, αλλά μείωσή της στο 40%».

        Στον διάλογο που ακολούθησε οι ομιλητές επανέλαβαν την θέση του κόμματος για κυκλικό συμψηφισμό χρεών μεταξύ πολιτών και δημοσίου, για επιβολή αφορολογήτου στις 12 χιλ. ευρώ, πάταξη λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής, αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων από την θέσπιση περιουσιολογίου επί ποινή απώλειας περιουσίας σε περίπτωση μη δήλωσής της, κυνήγι της φοροαποφυγής και τόνισαν ότι παόλο που στα προεκλογικά τους προγράμματα όλα τα κόμματα είχαν αναγγείλει την θέσπιση του περιουσιολογίου, σήμερα μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παρέμεινε να  επιμένει.

        Τέλος τόνισαν ότι «σε όλη την Ελλάδα κάνουνε παρόμοιες συναντήσεις για το Φορολογικό, όπως η αποψινή, γιατί σκοπός μας είναι ο διάλογος με την κοινωνία  και μαζί της ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα πορευτεί».   Κατάμεστη από κόσμο η Αγορά Αργύρη χθες βράδυ 9-4-13, απέδειξε ότι το Φορολογικό που συζητείται αυτό τον καιρό σε δημόσιες συζητήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είναι θέμα που "καίει" τους πολίτες. Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα παραπάνω δύο φωτογραφικά στιγμιότυπα που τράβηξε ο φακός του ISTOLOGIO G. MOSXOU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου