Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο Β. Χατζηλάμπρου συμμετείχε στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Ξεκίνημα αγώνων εν όψει βαθιάς υγειονομικής κρίσης
Ο Β. Χατζηλάμπρου συμμετείχε στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
 
Στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, συμμετείχε μαζί με τους συναδέλφους του υγειονομικούς ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασίλης Χατζηλάμπρου. Εργαζόμενοι και γιατροί των νοσοκομείων της χώρας συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία προς τη Βουλή.
Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε με αφορμή την κινητοποίηση:
«Είναι ένα ξεκίνημα αγώνων μπροστά στη μεγάλη κρίση που βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Η υποχρηματοδότηση στο χώρο της Υγείας, με περικοπές που φτάνουν το 13% με τάση διεύρυνσης, η μη αντικατάσταση του έμπειρου δυναμικού που συνταξιοδοτείται από τα νοσοκομεία και ο ολοένα αυξανόμενος ανασφάλιστος πληθυσμός, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, συντελούν όχι απλώς σε χειροτέρευση της ήδη δραματικής κατάστασης στο χώρο της υγείας, αλλά στην εκδήλωση μιας βαθιάς κρίσης υγειονομικής και ανθρωπιστικής.
Η σημερινή κινητοποίηση, με τη συμμετοχή όλων όσοι δουλεύουν στο χώρο της υγείας, δείχνει τον δρόμο. Με τους αγώνες μας, με συντονισμό και επιμονή να οργανωθούμε και να οργανώσουμε την κοινωνία ώστε να κατακτήσουμε το δικαίωμα στην υγεία για όλους τους πολίτες».


Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η βουλευτής Αχαίας κ Κανελλοπούλου για την καταστροφή της γέφυρας στην Κλειτορία

Η Μαρία Κανελλοπούλου στην κατεστραμμένη γέφυρα της Κλειτορίας
28.1.2013

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μαρία Κανελλοπούλου βρέθηκε στην Κλειτορία και στην καταρρέυσασα γέφυρα και προέβη στην εξής δήλωση:

'' Δεν ζητάμε τίποτα άλλο και τίποτα πιο απλό από την άμεση ανακατασκευή της γέφυρας. Η Περιφέρεια και όποιο Υπουργείο δύναται να βοηθήσει ας μην σφυρίζουν άλλο αδιάφορα.

Εδώ και μία εβδομάδα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, αγρότες και έμποροι δεν μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους, πολίτες στερούνται το αυτονόητο σε μία ευρωπαϊκή κοινωνία του 21ου αιώνα δικαίωμα της απρόσκοπτης μετακίνησης.

Πρώτιστο δικό μας μέλημα είναι η ανακατασκευή και όχι μόνο να καταδείξουμε τις ευθύνες. Γι' αυτό το λόγο κινητοποιούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους τους φορείς που μπορούν ή οφείλουν να συνδράμουν. Αφού δεν το κάνει από μόνο του κράτος και οι τοπικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης, θα τους πιέσουμε εμείς.''

Από το γραφείο
της βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Μαρίας ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ο βουλευτής Αχαίας σ Χατζηλάμπρου Βασ στο ΜΜΜ


Ο Β. Χατζηλάμπρου βρέθηκε σήμερα στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ και στη συνέλευση των εργαζομένων της ΕΘΕΛ 
«Άνομη είναι η κυβέρνηση της τρόικας και όχι οι εργαζόμενοι που θέλουν 
να ζουν από τη δουλειά τους»


Στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ βρέθηκε σήμερα από τις 05:00 το πρωί ο Βασίλης Χατζηλάμπρου μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προκειμένου να συζητήσουν με τους εργαζόμενους και να εκφράσουν ενεργητική συμπαράσταση στον αγώνα τους, ενώ το μεσημέρι παρακολούθησε τη μαζικότατη συνέλευση στην ΕΘΕΛ (λεωφορεία), όπου συμμετείχαν πάνω από 2.000 εργαζόμενοι.
Μετά το τέλος της συνέλευσης ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Με μια επιθετική κίνηση η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει τους απεργούς του ΜΕΤΡΟ. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), συνολικά, με νηφάλιο τρόπο και παρά την αγανάκτησή τους, δίνουν σήμερα αγώνα όχι απλώς για να απαντήσουν στον κατασταλτικό τσαμπουκά της τρόικας εσωτερικού αλλά και για να υπερασπίσουν τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ έχουν, ως κλάδος, παρακαταθήκη αγώνα, έχοντας δώσει μάχες επί μήνες και μήνες απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. 
Ξεπερνώντας ακόμα και τις συνδικαλιστικές διαθέσεις και προθέσεις, όπως αποδείχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης στην ΕΘΕΛ, έχουν ξεκάθαρη την αίσθηση ότι αν δεν πάρουν, με μαζικούς όρους και σε συντονισμό, στα χέρια τους την ευθύνη της σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνηση, τότε άμεσα το μέλλον θα είναι ζοφερό, με μισθούς πείνας των 300 ευρώ από το 2014 για όσους παραμείνουν στην εργασία. 
Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές δεν έχουν τα μεγάλα πτυχία. Είναι άνθρωποι που καταξιώνονται μέσα από τη δουλειά τους. Είναι τεχνικοί, οδηγοί, σταθμάρχες. Δουλεύουν στην Αθήνα μέσα στο καυσαέριο, Σάββατα, Κυριακές, νύχτες, και ζητούν να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους από το μισθό τους. 
Η ανάγκη συνολικοποίησης αυτού του αγώνα, που συνειδητοποιείται και κατακτιέται από τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, είναι απαραίτητη και πρέπει να πλαισιωθεί από σωματεία, πολιτικές κινήσεις αλλά και την ίδια την κοινωνία, ώστε η αυθαίρετη, αντισυνταγματική και αντιλαϊκή απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει τους απεργούς να μην περάσει. 
Άνομη είναι η κυβέρνηση της τρόικας και όχι όποιος προσπαθεί να ζει από τη δουλειά και τον ιδρώτα του».

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου





                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αίγιο 20/1/2013
 
 
Θέμα : Μάθημα ελληνικής γλώσσας Νο 1

          ή παιχνίδια λέξεων και κουίζ  για …μωρά

          

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αιγιάλειας  απάντησε σε δημοσίευμα που έφερε<< στο τραπέζι των συζητήσεων του >>,για την θέση του υποψηφίου δημάρχου που θα στηρίξει , και  αποτελούσε δε   <<αγκάθι >> το γεγονός ότι ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο.

Στην απάντηση μας τονίζαμε ότι ο υποψήφιος που θα στηρίξουμε θα προταθεί από ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις και το κυριότερο όλων, ότι τα κριτήρια θα είναι η στάση του απέναντι στην μνημονιακή πολιτική .

Τελικά η εφημερίδα δεν έχει έγκυρο πληροφοριοδότη αλλά προφήτη ,αφού δημοσίευσε το  όνομα  ,από το οποίο εισέπραξε μια  μεγαλοπρεπέστατη διάψευση ,αλλά συνεχίζει να προφητεύει.

Συνεχίζοντας  μάλιστα  παραδίδει  μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτικής πρακτικής αντιμετώπισης του πλουραλισμού απόψεων των συνιστωσών .

Παραδίδει μαθήματα γιατί δεν καταλάβαμε καλά την προφητεία,

παρεξηγήσαμε τι εννοούσε και εξηγεί σε <<απλά Ελληνικά>> ,΄ότι δεν έγραψε για <<στήριξη>> αλλά ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ <<θα ήθελαν να δουν ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο της αριστεράς >>

Μάλλον δεν τα πάει καλά με τα Ελληνικά ο συντάκτης του άρθρου γιατί ,αν τα πήγαινε , δεν χρειαζόταν να ψάχνει πληροφοριοδότες, αλλά θα διάβαζε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο οποίος  επιζητεί ευρύτερες συνεργασίες κατά της μνημονιακής πολιτικής των προθύμων .

Αλλά και με τα <<παιγνίδια των λέξεων >> δεν τα πάει καλά ο συντάκτης του άρθρου διότι, αν τα πήγαινε θα γνώριζε ότι δεν είναι <<αγκάθι >> το όνομα κάποιου του οποίου ο πολιτικός χώρος   ,αλλά κυρίως ο ίδιος είναι πολέμιος της πολιτικής των μνημονίων .

Συνιστούμε στον συντάκτη του άρθρου ,αντί   να κρυφακούει διαλόγους και να βάζει κουίζ , να παρακολουθήσει μαθήματα Ελληνικής γλώσσας .

Μαθήματα πολιτικής, ώστε  να μην μπερδεύεται με τις <<συνιστώσες >>,δεν χρειάζεται να  παρακολουθήσει ,  δεν θα του  χρειασθούν σίγουρα , διότι για άλλη μία φορά  δηλώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αιγιάλειας ΦΩΝΑΧΤΑ και όχι ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ θα αποφασίσει  και όχι στα παρασκήνια τα οποία τον έχουν εθίσει σε ωτακουστή και τον καθιστούν  κυρά κατίνα της γειτονιάς .

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου της ΑΠ εργαζομένων στον ΕΟΤ


Αθήνα 16/1/2013
                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Σχέδιο νόμου για τον Τουρισμό
Η υπουργός δημοσίευσε  για διαβούλευση ν/σ για τον τουρισμό.
Ο τίτλος του νομοσχεδίου θα μπορούσε να είναι
<<το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου >> . [του ΕΟΤ]
Τον θάνατο του, επιζητούσαν και  είχαν προαναγγείλει οι επίδοξοι κληρονόμοι που δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοξενοδόχους ,μεγαλοεπιχειρηματίες , τους μεγαλομέγαλους σχετικούς και άσχετους με τον τουρισμό .
Σκοπός να τον κληρονομήσουν γιατί ,διέθετε μεγάλη ακίνητη περιουσία , είναι πλούσιος , είναι δραστήριος και έχει και δυνατό όνομα .
Για την πραγματοποίηση του σχεδίου τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν  είναι οι πουλημένες πολιτικές ηγεσίες που πέρασαν από τον ΕΟΤ τα τελευταία 20 χρόνια . 
Με το πρόσχημα της ανάπτυξης του τουρισμού νομοθετούσαν και ακρωτηρίαζαν αυτόν χωρίς να λύνουν κανένα από τα προβλήματα του τουρισμού ,χωρίς να επιτυγχάνουν κανένα στόχο για  αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ , για ανάπτυξη ,επενδύσεις , βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Σήμερα η φιλόδοξη υπουργός τουρισμού, αφού φρόντισε με ΠΔ  να απαλλάξει τον ΕΟΤ από αρμοδιότητες ισοπεδώνοντας κάποια επαγγέλματα [ ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα , ξεναγούς ]  , ακολουθώντας την πεπατημένη εφαρμόζει την μνημονιακή πολιτική για τον τουρισμό επιχειρεί  την ψήφιση ν/σ με τον βαρύγδουπο τίτλο
<<Αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις>>
Στην ουσία με αυτό καταργεί τις Περιφερειακές Δνσεις του ΕΟΤ , συρρικνώνει τις αρμοδιότητες του με μία αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μεταφορά αρμοδιοτήτων είτε στο υπουργείο είτε αλλού , προετοιμάζει δε το έδαφος για να μεταβιβάσει έργο και πόρους του δημοσίου  στα αφεντικά της . [ διαφήμιση , πιστοποίηση κ.α ]
Αδιαφορεί για την αναστάτωση που θα προκαλέσει στην ευαίσθητη τουριστική αγορά και κυρίως αδιαφορεί για τους εργαζόμενους που τους δείχνει την έξοδο είτε με εφεδρεία ,είτε με κινητικότητα ,είτε με απολύσεις . 
Η ΑΠ εργαζομένων στον ΕΟΤ καλεί την υπουργό τουρισμού :
Να αποσύρει το έκτρωμα νομοσχέδιο
Να καλέσει εισαγγελέα να εξετάσει όλες τις ύποπτες περιπτώσεις της εικοσαετίας.
Να καλέσει σε διάλογο όλους τους φορείς και όχι τους επιλεκτικά συνομιλητές της 

 
Σε αντίθετη περίπτωση καλεί τους εργαζόμενους
ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
                                         ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο τύπου με θέμα τις δημοτικές εκλογές

 
 
 

Αίγιο 13/1/2013

                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τα Αθηναικά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα λάσπης ,συκοφάντησης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και διαστρέβλωσης των θέσεων του .

Ευτυχώς στα ΜΜΕ της πόλης μας δεν έχουν  διαπιστωθεί, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τέτοια φαινόμενα εκτός ελάχιστων περιπτώσεων . 

Τα φαινόμενα αυτά  έχουν να κάνουν, κυρίως  με παραλείψεις  προβολής των θέσεων και των δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αιγιάλειας ή με άστοχες εκτιμήσεις των συντακτών σε διάφορα θέματα .

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Λαική συνέλεση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αιγιάλειας [γραφείο Αιγίου ]

 
Πραγματοποιήθηκε στις 9/1/2013 η Λαική συνέλευση με θέμα
 

<<ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ // ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ>>
 
την εισήγηση παρουσίασε το μέλος της Κ.Ε σ Σκούτας Παναγιώτης
Στην ολομέλεια απηύθυνε χαιρετισμό ο σ Σπαρτινός Κώστας απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αχαίας
Την εισήγηση και τον προγραμματισμό δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αιγιάλειας παρουσίασε  το  μέλος της Σ.Ε σ Παγιός Παναγιώτης
 
 
Συντρόφισσες σύντροφοι
Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε όλοι μαζί για το 2013 και η πρώτη φορά  μετά την ΠΣ .



Δήλωση των Βουλευτών Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κκ. Μαρίας Κανελλοπούλου και Βασίλη Χατζηλάμπρου για την επικείμενη κατάργηση της 6ης ΕΜΑΚ Πατρών.


                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Κανελλοπούλου Μαρία για τον Νίκο Τεμπονέρα




Δήλωση της Μαρίας Κανελλοπούλου
για την επέτειο της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα



''Υπάρχουν ντοκουμέντα που γράφουν από μόνα τους Ιστορία. Περισσότερο από την εικόνα του νεκρού Νίκου Τεμπονέρα,θα θυμόμαστε για πάντα την εικόνα του χαμογελαστού Νίκου Τεμπονέρα. Περισσότερο από την εικόνα των πόλεων που φωτίζονταν από τις φωτιές των συγκρούσεων, φωτιζόμαστε και αγαλιάζουμε από τη λάμψη του καθηγητή μπροστά από τους γεωμετρικούς του τύπους.
Ο Τεμπονέρας είναι είναι ένα ακόμα γελαστό παιδί της Αριστεράς, των αγώνων, της Δημοκρατίας. Και δυστυχώς οι εχθροί του, οι εχθροί μας, που τον σκότωσαν, συνεχίζουν σήμερα ακόμα πιο επιθετικά τη δράση τους.
Σε αυτή την πόλη που εξέλεξε βουλευτή τον συνήγορο του δολοφόνου του Τεμπονέρα, σε αυτή την πόλη που οι ομοτράπεζοί του Καλαμπόκα της τότε Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στα δημόσια πράγματα, η μνήμη των γεγονότων της 9ης Γενάρη 1991 επέχει ρόλο κραυγής.
Ο Νίκος Τεμπονέρας σήμερα θα ήταν 59 χρόνων και σίγουρα θα ήταν ένας από τους μεσήλικες που κατακλύζουν κάθε τόσο τα αστικά κέντρα της χώρας ενάντια στην φτώχεια και την οικονομική χούντα. Φαντάζομαι ότι ο Τεμπονέρας θα χαμογελούσε ακόμα, κόντρα στο κλίμα γενικής κατάθλιψης. Ο Τεμπονέρας σήμερα, αν ζούσε, δεν θα το έβαζε κάτω, δεν θα υποχωρούσε, δεν θα αυτοκτονούσε. Αυτά πρέπει να μην κάνουμε και εμείς.''

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Μαρία ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Λαική Συνέλευση στις 9/1/2013

    

 8/1/2013                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
            
 

                                                 Ανοιχτή Λαϊκή συνέλευση

 

Ανοιχτή Λαϊκή συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αιγιάλειας [γραφείο Αιγίου ] την Τετάρτη 9/1/2013 στις 19.30 στην αίθουσα DOUMPLE [κοντά στο νέο λιμάνι πριν τα ΤΕΙ]

Θέμα της συνέλευσης
<<ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ // ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ>>

Εισηγητής θα είναι το μέλος της Κ.Ε σ Σκούτας Παναγιώτης .
Μετά το πέρας της διαδικασίας θα κοπεί η Πρωτοχρονιάτικη Πίττα .
Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι να συμμετέχουν στις διαδικασίες και όλοι μαζί να απευθυνθούμε στην κοινωνία για να

ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ να

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ .

Δελτίο τύπου για την εκλογή προεδρείου Δήμου Αιγιάλειας


 8/1/2013                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                  Εκλογή προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Αιγιάλειας

 Συνεδρίασε την Κυριακή 6/1/2013 το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Ν.3852/2010,για την εκλογή προεδρείου και των άλλων οργάνων . 
Μία τυπική ,αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική ,διαδικασία αφού τα πρόσωπα είναι εκείνα που καθορίζουν την πολιτική με την οποία η Δημοτική αρχή θα επιδιώξει την  επίλυση των προβλημάτων της πόλης τα οποία είναι πολλά και μεγάλα .
Για μία φορά ακόμα επιβεβαιωθήκαν οι φήμες ότι για αυτή την  κορυφαία ,για το Δήμο ,διαδικασία δεν επικράτησε η αξιοκρατία και η αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού , αλλά το αποτέλεσμα ήταν προϊόν παρασκηνίου .
Ένα παρασκήνιο που έχει να κάνει με ισορροπίες μέσα στη Δημοτική ομάδα ,με ισορροπίες των κομμάτων που στηρίζουν την Δημοτική ομάδα , αλλά και τον αγώνα δρόμου για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές και τις όποιες μελλοντικές συνεργασίες .
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία από αυτή τη διαδικασία  ,έστω και σαν παρατηρητές αφού δεν έχουν δικαίωμα ψήφου , των αιρετών εκπροσώπων των  Δημοτικών και Κοινοτικών Διαμερισμάτων εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων.
Εκτός από το θλιβερό αυτό παρασκήνιο το οποίο καταδικάζουμε  μας ενδιαφέρει η  ουσία, που δεν είναι άλλη από την σωστή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου  και η επίλυση των προβλημάτων των Δημοτών .
Θα επιθυμούσαμε να ακούσουμε από τον Δήμαρχο έναν απολογισμό ,έστω επιγραμματικά , για τα παραπάνω αλλά δεν συνέβη .
Η δε νεοεκλεγείσα πρόεδρος στην τοποθέτηση της,  μας είπε τους στόχους και τον τρόπο που θα ασκήσει τα καθήκοντα της αλλά απέφυγε  να αναφέρει έστω και στο ελάχιστο ότι θα συνεχίσει το έργο του απερχόμενου προεδρείου.
‘Ίσως δεν το θεώρησε, όπως και εμείς άλλωστε,  επιτυχημένο και δεν έγινε καμιά αναφορά σε αυτό .
Ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή η Δημοτική Αρχή ,αφού  ξαναδιαβάσει το προεκλογικό της πρόγραμμα . θα σκύψει στα προβλήματα του Δήμου  , θα επιδιώξει την επίλυση αυτών  και  θα πάψει να πολιτεύεται σαν Διαφημιστική εταιρεία των κομμάτων , των βουλευτών και  πολιτευτών  που την στηρίζουν.
Ελπίζουμε το νέο προεδρείο να σεβαστεί  το νόμο και να μεριμνήσει ώστε
----- ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου όπως  είναι  υποχρεωμένοι από τον νόμο 3852 άρθρο 61 παρ.4 , διότι μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.
Σήμερα που  ο Ελληνικός Λαός δοκιμάζεται από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης των προθύμων, σήμερα που το πρώτο  θέμα είναι αυτό  των ΛΙΣΤΩΝ και των ΛΗΣΤΩΝ, η τήρηση του νόμου εκτός από καθήκον είναι και ηθική υποχρέωση.
Υπενθυμίζουμε ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζει η Ελληνική κοινωνία η γυναίκα του Καίσαρα εκτός από το να είναι τίμια πρέπει και να φαίνεται .
-----για τις  συνεδριάσεις  του ΔΣ να τηρούνται οι από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή να ενημερώνονται τα μέλη , με γραπτή πρόσκληση ,στην οποία να αναφέρονται τα θέματα ημερήσιας διάταξης και η πρόσκληση να δημοσιεύεται τρεις [3] τουλάχιστον ημέρες  πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση .[άρθρο 67 του Ν 3852/2010]
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  Αιγιάλειας εύχεται καλή επιτυχία στο έργο της Δημοτικής αρχής  και δηλώνει ότι,    παρακολουθεί τα Δημοτικά πράγματα της πόλης και θα παρεμβαίνει όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της πόλης .
 
 
 
 

 

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο τύπου για την δράση της Χ.Α


7/1/2013                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η φασιστική, ναζιστική, εγκληματική οργάνωση της ‘Χρυσής Αυγής’ έκανε εμφανές και στην περιοχή μας το αποτρόπαιο προσωπείο της.

  Με τους μεταφερόμενους φουσκωτούς μπράβους της, με τα κράνη, τις ασπίδες, τα κοντάρια και τα κλόμπς δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας, φόβου και ανασφάλειας των πολιτών και ιδιαίτερα των μεταναστών είτε είναι νόμιμοι ενσωματωμένοι από δεκαετίες στην κοινωνία μας, είτε πολύ  περισσότερο αν δεν έχουν έγγραφα.

  Σήμερα εστιάζονται κατά κύριο λόγο στους αλλοδαπούς, αύριο όμως όπως και η ιστορία των φασιστικών ορδών έχει δείξει θα στραφούν ενάντια σε κάθε κομμουνιστή, σε κάθε αριστερό, σε κάθε δημοκράτη, σε κάθε αλλόθρησκο, σε κάθε ομοφυλόφιλο,  σε κάθε άστεγο, σε κάθε τσιγγάνο.

  Η σκόπιμη και συνειδητή από την πολιτεία ανεπάρκεια σε μηχανισμούς δημοκρατικής νομιμότητας και αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες δίνει χώρο εκτροφής στο αυγό του φιδιού.

  Οι θρασύδειλοι αλήτες της τοπικής οργάνωσης προ εβδομάδας ξυλοκόπησαν άγρια 15χρονο συμπολίτη μας. Στην δικαιολογημένη διαμαρτυρία ομάδας φίλων του 15χρονου αντέδρασαν οι ντόπιοι φασίστες  έχοντας  ορμητήριο τα γραφεία τους με κράνη ασπίδες και κλόμπς ενάντια στην ομάδα των διαμαρτυρόμενων παιδιών.

Σαν να μην έφτανε αυτό το επεισόδιο προχώρησαν και σε μηνυτήρια αναφορά κατά έξι παιδιών τρία  από  τα οποία συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου, εξαντλώντας και η τοπική αστυνομική διεύθυνση και η εισαγγελία όλη την αυστηρότητά της απέναντι σε ανήλικους που βασίστηκαν  σε μηνυτήριες αναφορές ανυπόληπτων πολιτών.

Κλιμάκιο συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ Αιγιάλειας  μαζί με την βουλευτή Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σ. Μαρία Κανελλοπούλου έθεσαν το θέμα στον διοικητή ασφαλείας και έγινε μια γόνιμη κουβέντα.

Η παρέμβαση αυτή ήταν αρκετά χρήσιμη γιατί και εμείς μάθαμε αρκετά στοιχεία για το περιστατικό και για τις διαθέσεις της ΕΛΑΣ από εδώ και πέρα, αλλά κυρίως γιατί δείξαμε με τον πιο επίσημο τρόπο στην τοπική ΕΛΑΣ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Αιγιάλειας έχει το θέμα της Χ.Α. ψηλά στην ατζέντα του και βρίσκεται κάθετα απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

  Καταγγέλλουμε στην κοινωνία του Αιγίου αυτή  την άθλια, απρόκλητη φασιστική πρόκληση και επίδειξη δύναμης από τους θερμοκέφαλους ανεγκέφαλους εγκληματίες της ‘Χρυσής Αυγής’ και καλούμε όλους τους πολίτες να αντισταθούν με κάθε μέσο σε αυτή την συμμορία που από την στιγμή της εμφάνισής της στην πόλη μας είναι εμφανέστατα τα σημάδια ανωμαλίας του δημόσιου βίου, του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας των συμπολιτών μας.

 

 

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Δήλωση της κας Κανελλοπούλου για την ΧΑ στο Αίγιο


Μαρία Κανελλοπούλου: "Το Αίγιο μετατρέπεται σε ένα νέο θέατρο δράσης για τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής"

Η βουλευτής της Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μαρία Κανελλοπούλου, βρέθηκε σήμερα, Σάββατο, στο κέντρο του Αιγίου, όπoυ συνομίλησε με τους παραγωγούς και εμπόρους της λαϊκής αγοράς, με καταστηματάρχες και με πολίτες.
Πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου, όπου συνομίλησε με αξιωματικούς. Ειδικά για την επίσκεψη στην ΕΛ.ΑΣ, δήλωσε:
''Τις τελευταίες μέρες το Αίγιο, μετατρέπεται σε ένα νέο θέατρο δράσης για τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Η εγκατάσταση των νεοναζί στην πόλη δημιούργησε ένταση. Πρώτα χτύπησαν νεαρό μαθητή και ύστερα προκάλεσαν επεισόδια έξω από τα γραφεία τους. Αντί των φασιστών συνελήφθησαν τελικά άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ανήλικοι, που αντέδρασαν έμπρακτα στη φασιστική βία.
Όπως μας δήλωσαν και οι ίδιοι οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, ουδέποτε στο παρελθόν δεν σημειώθηκαν αντίστοιχα περιστατικά. Οι ίδιοι, μάλιστα, μας είπαν ότι θεωρούν σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνη για την ένταση αυτή, τη Χρυσή Αυγή.
Περιμένουμε τα λόγια ορισμένων σοβαρών και υπεύθυνων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ να γίνουν πράξη.
Εμείς, μαζί με όλες τις αντιφασιστικές δυνάμεις, όπως άλλωστε αυτό υπογραμμίστηκε και από τη χθεσινή μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση, δεν θα αφήσουμε ούτε σπιθαμή αχαϊκού εδάφους να γίνει γκέτο φασιστικών εγκληματιών.''
 

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013


Του Γιώργου Χαρίση* στην ηλεκτρονική σελίδα της Αυτόνομης Παρέμβασης


ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στα Διόδια του Ρίο .


Να σταματήσει η «βιομηχανία» διώξεων των πολιτών που αντιστέκονται στο χαράτσι των διοδίων

 Εντολές πληρωμών, ειδοποιητήρια, μηνύσεις και δίκες εναντίον πολιτών που υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται το αυτονόητο: να μην πληρώνουν τα ληστρικά διόδια σε δρόμους-καρμανιόλες, σε δρόμους ημιτελείς, σε δημόσιους δρόμους. Η ενορχηστρωμένη φάμπρικα διώξεων


Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

«Η ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα θα σημάνει και την κατάρρευσή του»

Συνέντευξη του Αριστείδη Μπαλτά στην εφημερίδα των συντακτών

 Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη σύνταξη της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Το μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του σχήματος και καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών στο ΕΜΠ μίλησε στην «Εφ.Συν.» για την κρίση, τον σοσιαλισμό, την κυβέρνηση και την εξουσία, εκτιμώντας πως η απάντηση στους στόχους του κεφαλαίου μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την πάλη των λαών, ότι υπάρχει «ανομολόγητος φόβος» μήπως η «καθαρή αριστερή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μετατραπεί σε ηγεμονική δύναμη», καθώς και ότι η πολιτική σκηνή θα αλλάξει ραγδαία το επόμενο διάστημα.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ανένδοτος


          
                                                      ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
ΦΕΚ 240 Α 4.4/12/12/2012  σελ 5845 :ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ
«Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος (Ελλάδα), η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφαση ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που τα ανωτέρω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο».

Με αυτό το άρθρο μπορούν  οι δανειστές να ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου αν δεν πληρώσουμε έστω και ένα ευρώ από το χρέος ,χωρίς να έχει η Ελλάδα το  δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια.

Ποιος είναι ο Στόχος ?
Εκβιάζοντας με το δημόσιο χρέος επιδιώκουν :
Την δημόσια και ιδιωτική περιουσία  μέσα από την ΠΤΩΧΕΥΣΗ της κοινωνίας .την διάλυση του κοινωνικού κράτους , χωρίς να εξαιρείται καμιά κοινωνική ομάδα, κανένας εργαζόμενος ,
                                             ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΩ ΑΥΡΙΟ ΕΣΥ .
Πώς θα το πετύχουν ?
Αφού συκοφάντησαν όλες τις κοινωνικές ομάδες , εμφανίζουν τα μέτρα
σαν ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ  , 
ότι δεν υπάρχει άλλη λύση , ότι  πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη .

Με ποια μέσα θα το πετύχουν ?

Με τα ΜΜΕ που καθημερινά μας ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ και ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ με ψεύτικα διλλήματα τύπου ευρώ ή δραχμή , Ευρώπη ή χάος και έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος αντίδρασης .

Ποιοι θα μας ΣΩΣΟΥΝ ?
Αυτοί που συμπεριλαμβάνονται στις ΛΙΣΤΕΣ, δηλαδή οι ΛΗΣΤΕΣ που ευθύνονται  για την σημερινή κρίση .
Με ποιο τρόπο σχεδιάζουν  την σωτηρία μας ?   
Μας υπόσχονται ΑΝΑΠΤΥΞΗ .
Τι είδους ανάπτυξη και για ποιους ?
Με 380 κατώτερο μισθό στις ΕΟΖ ?
Με 1,5 εκ άνεργους ?
με χιλιάδες κλειστά καταστήματα ?
με τους αγρότες να πληρώνουν φόρους ακόμα και για τα κοτέτσια? 
Με νοσοκομεία να υπολειτουργούν ? 
με ασθενείς χωρίς φάρμακα?
Και παράλληλα φοροαπαλλαγές , εισφοροαπαλλαγές  και κάθε είδους διευκολύνσεις στους ξένους <<επενδυτές >>?

Το ερώτημα είναι υπάρχει λύση ?
ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

Τι μπορεί να  κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ?
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ΕΣΕΝΑ . ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι ΕΣΥ .
Μαζί μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούν ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Σε καλούμε ακόμα και αν δεν συμφωνείς μαζί μας να μας ακούσεις και είναι σίγουρο ότι μπορούμε να  συναντηθούμε στο δρόμο του αγώνα

           Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε  καλεί σε έναν παλλαίκό ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΑΓΩΝΑ
                 Απέναντι σε μια καταστροφική πολιτική και σε μία κυβέρνηση που 
                    ακυρώνει το μέλλον αυτής της χώρας και ιδίως της νέας γενιάς 


                                ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
                             ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
 
 
 

Ύποπτη κινητικότητα με τα νερά σε όλη την Ελλάδα

Ιδιωτική τορπίλη της ΕΥΔΑΠ στη νησιώτικη Ελλάδα (Nexus, Δεκέμβριος 2012)

Αναρτήθηκε από τον/την leonidasvatikiotis στο 31/12/2012

Απόβαση, με στρατιές τεχνοκρατών, φιλόδοξα σχέδια και μύριες απατηλές υποσχέσεις πραγματοποιεί εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο η ΕΥΔΑΠ στα ελληνικά νησιά, ζητώντας …γη και ύδωρ, αλλά κυρίως ύδωρ! Ευτυχώς όμως, για την τσέπη των νησιωτών και το δημόσιο συμφέρον, μέχρι σήμερα οι προτάσεις έχουν πέσει στο κενό και καμία σύμβαση δεν έχει υπογραφτεί, παρά τις άοκνες προσπάθειες των τεχνοκρατών της και του Τύπου να εμφανίσουν την επέκταση της ΕΥΔΑΠ ως θεόσταλτο δώρο κι επίσης να στιγματίσουν όσους διαφωνούν ως αναχρονιστές…
Οι βάσεις για την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στα νησιά τέθηκαν τον Ιούλιο του 2011 με την ίδρυση της 100% θυγατρικής της, της ΕΥΔΑΠ Νήσων. Σκοπός της, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που συνόδευσε την ίδρυσή της, είναι η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και συλλογής ομβίων υδάτων και διαχείρισης αποβλήτων στη νησιώτικη Ελλάδα. Μέχρι εδώ προφανώς δεν υφίσταται καμιά αντίρρηση. Πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπ’ όψη μας μια κακή κατάσταση που επικρατεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο με τη διαχείριση των υδάτων. Αυτή η κατάσταση προσδιορίζεται από τρεις κυρίως παράγοντες: Έλλειψη ή κακή ποιότητα νερού (συχνά και τα δύο), κακοδιαχείριση με παράνομες συνδέσεις κι, επίσης, υψηλό κόστος μεταφοράς νερού με υδροφόρες. Γνωρίζοντας αυτή την κατάσταση η ΕΥΔΑΠ Νερού απευθύνθηκε σε πολλούς νησιώτικους δήμους (Λευκάδα, Ύδρα, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κίμωλος, Αγκίστρι, Ελαφόνησος, Νάξος, Χάλκη, Μήλος, Αγαθονήσι, Αμοργός, Οινούσες, Ψαρρά κ.α.) ζητώντας να αναλάβει η ίδια την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την εξαφάλιση πόσιμου νερού στους κατοίκους τους.
Ιδιωτικοποίηση εξ αντανακλάσεως
Το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ όμως δεν είναι ούτε τόσο απλό, ούτε τόσο αθώο όσο φαίνεται από πρώτη ματιά. Κατ’ αρχάς υπογράφοντας μιας τέτοια σύμβαση ένα νησί, στην πράξη ιδιωτικοποιεί την διαχείριση των υδάτινων πόρων του, κάνοντας ταυτόχρονα την ΕΥΔΑΠ πιο ελκυστική στους πιθανούς αγοραστές της. Μέχρι σήμερα, και για να είμαστε ακριβείς όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να είναι δημόσια καθώς το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει το 61,33% των μετοχών της. Διακηρυγμένη πρόθεση ωστόσο της κυβέρνησης Α. Σαμαρά είναι να ιδιωτικοποιηθεί εξ ολοκλήρου. Με το νόμο δε που ψηφίσθηκε πρόσφατα, βάσει του οποίου το δημόσιο δεν είναι πλέον υποχρεωμένο να κρατάει την πλειοψηφία των μετοχών των ΔΕΚΟ, το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ είναι θέμα χρόνου. Τότε ο νέος αγοραστής δεν θα βρεθεί μόνο (κι έναντι πινακίου φακής, όπως εξηγεί στη συνέχεια της έρευνάς μας ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων Β. Δημούδης) να κατέχει την ΕΥΔΑΠ στα σημερινά της γεωγραφικά όρια που κατά βάση περιλαμβάνουν το λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτόματα θα βρεθεί να ελέγχει και τα νερά της νησιώτικης Ελλάδας, αν τυχόν και το πρόγραμμα υπογραφής των σχετικών συμβάσεων προχωρήσει ικανοποιητικά και ξεπεράσει το σημερινό βάλτωμα. Οπότε, δια της παλγίας οδού, εξ αντανακλάσεως, ο ιδιώτης θα βρεθεί με περισσότερα περιουσιακά στοιχεία και δυνητικές πηγές κέρδους στη διάθεσή του. Την εκτίμηση πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ μας την επιβεβαίωσαν και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που ήταν παρόντες στις παρουσιάσεις. Κι όταν ρώτησαν κατά πόσο θα μπορούν να διακόψουν το συμβόλαιο σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΕΥΔΑΠ, η απάντηση που εισέπραξαν ήταν αρνητική.
Κρατική η ΕΥΔΑΠ …όπου την συμφέρει
Θα μπορούσε ωστόσο κάποιος να αντιτείνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που γίνει ιδιωτική η ΕΥΔΑΠ αν ο νέος επενδυτής αναλάβει να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις στα νησιά, που είναι το πρόβλημα; Εδώ πραγματικά αξίζουν θαυμασμού οι κουτοπονηριές που μηχανεύεται το ελληνικό δημόσιο ώστε να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του δημοσίου για να χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους ιδιώτες. Αναφέρει κατά λέξη η σύμβαση στο άρθρο 4.1: «Οι συμβαλλόμενοι φορείς για την εκτέλεση της προγραμματικής σύμβασης και των προσαρτημάτων της μπορεί να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους, τον τακτικό προϋπολογισμό ή άλλα εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα, καθώς και από τους προϋπολογισμούς και τα κεφάλαια των συμβαλλόμενων φορέων. Είναι δυνατή η χρηματοδότηση των συμβαλλόμενων και από φορείς του δημόσιου τομέα που δεν μετέχουν στην προγραμματική σύμβαση». Στο επόμενο άρθρο το 4.2, το υπονοούμενο γίνεται πιο …σαφές: «Το ελληνικό δημόσιο θα μεριμνήσει για την δέσμευση σχετικών δαπανών από αναπτυξιακά προγράμματα βάσει των προβλέψεων των επιχειρησιακών σχεδιασμών και των σχετικών πράξεων κάθε έργου». Με απλά λόγια, ο ιδιώτης θα κερδίζει από επενδύσεις που θα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ή το ΠΔΕ, με τσάμπα δημόσιο χρήμα δηλαδή, το οποίο θα δίνεται στην ιδιωτική ΕΥΔΑΠ με την επίκληση του κοινωφελούς της έργου.
Αν ήταν όμως έτσι, αν δηλαδή προέχει το κοινωφελές έργο, θα έπρεπε αυτή η πολιτική να αντανακλάται και στα τιμολόγια. Οι καταναλωτές δηλαδή να μην χρεώνονται για τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ με ανταποδοτικό τρόπο. Αυτή η δέσμευση όμως δεν δόθηκε στους δημάρχους, όπως μας τόνισε ο δήμαρχος των Λειψών Μπενέτος Σπύρου στη συζήτηση που είχαμε στο πλαίσιο της έρευνάς μας. Η σύμβαση αντίθετα δεν επιτρέπει στα δημοτικά συμβούλια να συνδιαμορφώνουν τις τιμές και να μπορούν έτσι να βάζουν τουλάχιστον ένα φρένο σε περιπτώσεις άγριας κερδοσκοπίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο 4.5: «Ο κάθε συμβαλλόμενος ΟΤΑ θα εκχωρήσει προς την ΕΥΔΑΠ Νήσων ΑΕ τα προσδιοριζόμενα ως κατωτέρω πάσης φύσεως τέλη σχετικά με την ύδρευση και αποχέτευση». Πρόβλεψη που, πέραν των καταστροφικών οικονομικών συνεπειών, αποδυναμώνει και την τοπική αυτοδιοίκηση όπως εύστοχα παρατηρεί στη συνέχεια η Μαρία Κανελλοπούλου εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Save Greek Water στο πλαίσιο της έρευνάς μας. Συνεχίζει η σύμβαση της ΕΥΔΑΠ σχετικά με την τιμολόγηση, στο επόμενο άρθρο 4.6: «Ειδικότερα οι συμβαλλόμενοι ΟΤΑ συναινούν στην από δω και δια της υπογραφής της ειδικής προγραμματικής σύμβασης εφαρμογής υποκατάστασή τους από την ΕΥΔΑΠ Νήσων στην είσπραξη των επιβαλλόμενων τελών και αξίας καταναλισκόμενου ύδατος, απ’ ευθείας από τους δημότες εκάστου συμβαλλόμενου ΟΤΑ. Το ύψος των εκάστοτε τελών προσδιορίζεται διά του επιχειρηματικού σχεδιασμού και των προβλέψεων κόστους – οφέλους και υπόκειται στον ετήσιο έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου». Έναν έλεγχο δηλαδή θα κάνουν και τίποτε περισσότερο. Καμιά δυνατότητα παρέμβασης ώστε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή οικονομικές δραστηριότητες που χρήζουν στήριξης να πληρώνουν χαμηλότερα τιμολόγια! Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται σα να λέει η ΕΥΔΑΠ στους δημοτικούς αξιωματούχους που θα χάσουν από τα χέρια τους κλασσικά μέσα άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Ευτυχώς όμως τους πήραν χαμπάρι νωρίς…
Νεοαποικιακή και λεόντειος συμφωνία
Ο λεόντειος, ετεροβαρής υπέρ της ΕΥΔΑΠ και σε βάρος των νησιωτών χαρακτήρας της σύμβασης αποκαλύπτεται κι από άλλα άρθρα της. Για παράδειγμα η σύμβαση καρμπόν που διακινείται από τις Οινούσες μέχρι την Λευκάδα προβλέπει 20ετή διάρκεια. Περίοδος πολύ μεγάλη, που προκάλεσε την αντίδραση δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
Η εμπορευματοποίηση του νερού που αντιμετωπίζεται σαν ένα οποιοδήποτε προϊόν ή πρώτη ύλη για πλουτισμό του ιδιωτικού τομέα, μέσα από τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ Νήσων, προκάλεσε πολλές κοινωνικές διαμαρτυρίες. Η πιο σημαντική ήταν στην Λευκάδα το 2011, όταν εμπορικοί σύλλογοι και χιλιάδες κάτοικοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στην απόφαση του δήμου να υπογράψει την αποικιοκρατική αυτή σύμβαση, που παραπέμπει σε ό,τι έκαναν οι εταιρείες ύδρευσης στην Λατινική Αμερική τη δεκαετία του ’80. Ευτυχώς όμως για τους Λευκαδίτες  ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου με απόφασή του στις 11 Οκτωβρίου 2011 ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας επειδή είναι «ελλιπής και αόριστη»! Ευτυχώς…
Μ. Κανελλοπούλου (Save Greek Water):
Κοινωνική και όχι ιδιωτική διαχείριση του συλλογικού αγαθού, νερό
Για το θέμα απευθυνθήκαμε και στην Μαρία Κανελλοπούλου, που δραστηριοποιείται ενεργά στην πρωτοβουλία Save Greek Water η οποία προσπαθεί να αποτρέψει το ξεπούλημα του υδάτινου πλούτου στους ιδιώτες:
«Ακόμη και να ήταν μια κρατική ΕΥΔΑΠ που θα αναλάμβανε την διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης στα νησιά, με τις πρακτικές που έχει σήμερα η εταιρία, ύστερα από τη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο επί Σημίτη που λίγο πολύ λειτουργεί ήδη με λογικές ελεύθερης αγοράς, (κερδοφορία, απομείωση της κοινωνικής πολιτικής), αυτή η εξέλιξη θα αποδομούσε τον ίδιο τον θεσμό της τοπικής αυτο-διοίκησης, και θα απομάκρυνε την όποια προσπάθεια για κοινωνική διαχείριση του συλλογικού φυσικού αγαθού που λέγεται νερό και μάλιστα στις προβληματικότατες περιπτώσεις των νησιών όπου ο πόρος αυτός είναι πολυτιμότερος απ’ οτιδήποτε άλλο και αποτελεί πόρο στρατηγικής σημασίας.
Πόσο μάλλον τώρα που οι κάτοικοι έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι η ΕΥΔΑΠ Νήσων τους «προτείνει» συμβάσεις εν όψει της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Προς το παρόν η ΕΥΔΑΠ δεσμεύεται με ενιαία τιμολόγηση με υπουργική απόφαση. Ποιος εξασφαλίζει στους κατοίκους  των νησιών ότι λόγω των έργων υποδομής, αναγκαίων ή μη (το δεύτερο είναι μια συχνή περίπτωση και πραγματικά δεν μπορεί κανείς ρυθμιστικός φορέας ακόμη και καλής πρόθεσης να το ελέγξει) και κοστολογημένων κατά το δοκούν, που θα προκύψουν ο ιδιώτης δεν θα μετακυλήσει το κόστος αυτό στις δικές τους τσέπες.
Η γενικότερη τάση των πολυεθνικών του νερού είναι αντί για έργα διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων να προχωράνε σε μεγάλα κοστοβόρα έργα αφαλατώσεων. Αν η ΕΥΔΑΠ Νήσων βάλει χέρι στα νησιά δεν θα αργήσουμε να δούμε μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, την υλοποίηση αυτής της πρακτικής για την οποία όσοι είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα δημοκρατίας και περιβάλλοντος έχουμε πάρα πολλές ενστάσεις και ανησυχίες.
Μπενέτος Σπύρου (Δήμαρχος Λειψών):
Εκτόξευση τιμολογίων, άσκοπες επενδύσεις
Ένας από τους δήμαρχους που απέρριψε την πρόταση της ΕΥΔΑΠ ήταν και ο δήμαρχος Λειψών, Μπενέτος Σπύρου. Η άποψή του έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί στον οικονομολόγο Μπενέτο Σπύρου οφείλεται κατά μεγάλο μέρος ένα μικρό «θαύμα» που έχει συντελεστεί στο μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων που έχει καταφέρει να αποκαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα είναι μέσα σε μια δεκαετία να διπλασιάσει τον πληθυσμό του που φτάνει πλέον τους 750 κατοίκους, εκ των οποίων τα 140 είναι παιδιά που φοιτούν σε 3 δημοτικά σχολεία! Γι’ αυτόν τον λόγο πιθανά ο Σπύρος Μπενέτος (που έχει θητεύσει σε πολλές και διαφορετικές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης) εκλέγεται δήμαρχος επί επτά ολόκληρες τετραετίες, από το 1987! Να αναφερθεί ότι το παράδειγμα των Λειψών έγινε πρόσφατα θέμα και εξώφυλλο από το ιταλικό περιοδικό Geo που είχε τίτλο «Μαθήματα οικονομίας από ένα μικρό νησί στην καρδιά του Αιγαίου»! Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν την διδακτική ώρα με θέμα «ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων»…
«Πριν απ’ οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε μια χώρα στην οποία αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα, υπάρχουν ζητήματα με την υφαλοκρηπίδα και ανακαλύπτονται συνεχώς γκρίζες ζώνες δεν θα έπρεπε καν να τίθενται σε συζήτηση θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων.
Για τους Λειψούς, το ζητούμενο ήταν και παραμένει μια ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εμείς αντιδράσαμε στην πρόταση της ΕΥΔΑΠ για τον απλό λόγο ότι έχουμε τέτοιο σχέδιο, σε μια προσπάθεια να μην πηγαίνει χαμένη ούτε μια σταγόνα νερού, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από βροχή, λύματα ή ο,τιδήποτε άλλο. Από το 1991 έχει εκπονηθεί τέτοιο σχέδιο στη βάση μιας πλήρους υδρογεωλογικής μελέτης που έγινε από το ΙΓΜΕ. Ξέρουμε πολύ καλά τι νερό υπάρχει και τι δεν υπάρχει. Σε αυτό το πλαίσιο οι Λειψοί δεν έχουν επιτρέψει να γίνει ούτε μια αυθαίρετη γεώτρηση, αντίθετα φυσικά με άλλα νησιά που έχουν μετατραπεί σε …σφουγγάρια. Να υπογραμμίσω μάλιστα ότι σε αυτή την προσπάθεια ποτέ δεν είχαμε το κράτος αρωγό. Ανέκαθεν ήταν εμπόδιο. Θέλετε λόγω ξεροκεφαλιάς, θέλετε λόγω της προτίμησης που έδειχναν στους ιδιώτες, το αποτέλεσμα ήταν ποτέ η κυβέρνηση να μην στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Προσωπικά έθεσα μερικά πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Νίκο Μπάρδη και στα στελέχη της επιχείρησης που παρουσίασαν το σχέδιο, τα οποία ούτε καν απαντήθηκαν, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να μας πετάξουν έξω από τις συζητήσεις. Το μυαλό τους ήταν σε ένα και μοναδικό στόχο: Να υπογράψουμε τις συμβάσεις. Τα ερωτήματα που έθετα ήταν: Ποιος θα διαχειρίζεται τα δίκτυα και τα ρολόγια; Σε περίπτωση βλάβης τι θα γίνεται; Θα πρέπει να περιμένουμε την άδεια από την Αθήνα για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επιδιόρθωσης; Επίσης, οι αναγκαίες, κι αν όχι τώρα αλλά στο μέλλον, επεκτάσεις και διορθώσεις θα γίνουν με ανταποδοτικό τρόπο; Σε μια τέτοια περίπτωση, μην κοροϊδευόμαστε, το νερό θα φτάσει για τους συμπατριώτες μας 10-15 ευρώ το κυβικό μέτρο. Θα δουλεύουν για να πληρώνουν τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ. Το σημαντικότερο είναι πως η ΕΥΔΑΠ δεν είχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά επεδίωκε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες με νέες επενδύσεις, στην αφαλάτωση για παράδειγμα, υποτιμώντας την σημασία που έχει σήμερα να κάνουμε τα νησιά μας βιώσιμα 365 μέρες τον χρόνο κι όχι μόνο για την τουριστική περίοδο, οπότε οι ανάγκες για νερό αυξάνονται δύο ακόμη και τρεις φορές. Εμείς, με αυτή την παραδοχή εντάξαμε στον σχεδιασμό όχι μόνο λιμνοδεξαμενές, πηγάδια και υδρομαστευτικές τομές, αλλά επίσης χαρακτηρίσαμε υποχρεωτικό για κάθε νέο σπίτι που κατασκευάζεται να έχει δεξαμενή νερού. Επίσης δώσαμε σημασία στην συμβολή των αναβαθμίδων, καθώς η συνεισφορά τους δεν έγκειται μόνο στο να κρατούν την γη, αποτρέποντας το χώμα να καταλήξει στην θάλασσα, αλλά και το νερό που με αυτό τον τρόπο συγκρατείται. Αφού λοιπόν γίνουν όλα αυτά, μετά θα πεις ότι χρειάζομαι τόσα επιπλέον κυβικά μέτρα νερού. Στο μυαλό των στελεχών της ΕΥΔΑΠ όμως ήταν να υπογράψουμε την σύμβαση και τίποτε παραπάνω.
Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι για την σημερινή προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην διαχείριση των υδάτων της νησιώτικης Ελλάδας, επάνω στην οποία πατάει η ΕΥΔΑΠ για να εμφανιστεί ως σωτήρας, έχει σημαντική ευθύνη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν μπορούσαν αν βρεθούν πόροι δεν έκανε το παραμικρό».
Βαγγέλης Δημούδης (πρόεδρος ομοσπονδίας εργαζομένων ΕΥΔΑΠ):
Η ΕΥΔΑΠ να μείνει στο δημόσιο, να διδαχτούμε από το εξωτερικό!
Για το θέμα μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Δημούδη, πρόεδρο της ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, διοικητικό υπάλληλο της εταιρείας στην οποία εργάζεται από το 1995. «Γενικά μιλώντας, η επέκταση της ΕΥΔΑΠ εκτός του λεκανοπεδίου και η συνακόλουθη μεταφορά τεχνογνωσίας για την παροχή φθηνού και ποιοτικού νερού δεν μας βρίσκει αντίθετους. Συμφωνούμε, υπό έναν πολύ αυστηρό όρο όμως: η ΕΥΔΑΠ να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο γιατί μόνο τότε μπορεί να υπάρχει εγγύηση ότι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρει μέχρι σήμερα η υπηρεσία: χαμηλά τιμολόγια, άριστη ποιότητα νερού κι επίσης καθαριότητα και δημόσια υγεινή που παρέχεται στους πολίτες μέσω ενός δικτύου και ενός βιολογικού καθαρισμού που έχει αποδειχθεί από τους καθαρότερους σε όλη την Ευρώπη. Σε περίπτωση που προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θα χαθούν. Αρκεί μια ματιά στο τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο Λονδίνο για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης συνοδεύτηκε με αύξηση των τιμολογίων κατά 260% ενώ στο Παρίσι με ετήσιες αυξήσεις κατά 14%, μέχρι που στις αρχές του 2009 με τέλη του 2010, η υπηρεσία επανήλθε στον δήμο. Υπάρχει επίσης κι ένα οικονομικό σκάνδαλο», συνεχίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Βαγγέλης Δημούδης. «Αν πωληθεί η εταιρεία με την υπάρχουσα χρηματιστηριακή αξία το τίμημα θα φτάσει τα 250 εκ. ευρώ. Στην καλύτερη περίπτωση 400 εκ. αν μπουν στην συμφωνία και όπσιονς. Ξέρουμε όμως, με βάση εκτιμήσεις του 2010, ότι η καταγεγραμμένη αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας είναι 2 – 2,5 δισ. ευρώ. Αν δε ξεκινούσε κάποιος σήμερα να φτιάξει από την αρχή το δίκτυο θα έπρεπε να πληρώσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. Υπάρχει και κάτι ακόμη: Το δημόσιο και η τοπική αυρτοδιοίκηση οφείλουν στην ΕΥΔΑΠ 750-800 εκ. ευρώ. Εύκολα μπρούμε να υποθέσουμε ότι αν ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία ο αγοραστής θα ξεκινήσει απαιτώντας την άμεση καταβολή των συγκεκριμένων οφειλών, οπότε μονομιάς θα βρεθεί να κάθεται σε ένα βουνό ρευστού τουλάχιστον διπλάσιας αξίας από τα χρήματα που κατέβαλε για να αγοράσει την εταιρεία»!
«Οι σημαντικότερες όμως επιπτώσεις θα αφορούν τους πολίτες που θα πουν το νερό …νεράκι μιας και θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξωφρενικές αυξήσεις. Κάντε μόνο την εξής σύγκριση: Το μπουκαλάκι του νερού του μισού λίτρου που πωλείται στο εμπόριο στοιχίζει μισό ευρώ, όσο ακριβώς πουλάει σήμερα η ΕΥΔΑΠ το ένα κυβικό μέτρο νερού, δηλαδή τα χίλια λίτρα. Όσο για την ποιότητα δείτε σε πόσες ευρωπαϊκές το νερό της βρύσης χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο για την υγιεινή, ενώ για πόσιμο αγοράζουν από το εμπόριο. Τέλος, υπάρχει και η διάσταση της απασχόλησης. Στην ΕΥΔΑΠ κάποτε εργάζονταν 5.000 εργαζόμενοι. Σήμερα οι μισοί, 2.500. Και σίγουρα όταν έρθουν οι ιδιώτες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω απολύσεις μιας κι η μείωση του προσωπικού και του εργατικού κόστους είναι ο πιο εύκολος δρόμος για εύκολα κέρδη».